10 SEBAB BANK TOLAK PERMOHONAN PINJAMAN PERIBADI ANDA

10 SEBAB PERMOHONAN PINJAMAN ANDA DITOLAK!

1: MEMOHON DI BANK YANG SALAH

Setiap bank mempunyai syarat kelayakan yang berlainan. Pinjaman anda mungkin diluluskan oleh satu bank dan mungkin tidak untuk bank lain. Masalah akan bermula jika anda memohon pinjaman di beberapa bank yang berlainan dalam masa yang sama tanpa menyedari bahananya.
Tahukah anda, Bank Negara Malaysia (BNM) boleh menjejaki permohonan pinjaman dan status peminjam?
Jika anda memulakan permohonan pinjaman di beberapa bank dan kemudian ditolak, rekod permohonan anda akan kekal dan kemungkinan ada akan sukar memohon pinjaman lain di masa hadapan walaupun memenuhi syarat kelayakan.
Setiap bank mempunyai risiko yang berbeza. Permohonan anda mungkin ditolak kerana mempunyai banyak kad kredit dan mungkin kerana tidak langsung mempunyai kad kredit. Situasi adalah bergantung kepada syarat bank.
Bergantung kepada sesetengah kakitangan bank, tidak memadam rekod permohonan anda jika anda tidak lulus atau tidak mahu meneruskan pinjaman, rekod tersebut akan kekal di dalam rekod laporan ccris. Tambahan pula, tanpa kebenaran pemohon,kakitangan bank tersebut sesuka hati memohon pinjaman sehinga adanya rekod di dalam ccris.

2: SKOR KREDIT YANG TIDAK MEMUASKAN

Bank bergantung kepada skor kredit pada masa kini dalam proses membuat keputusan. Skor kredit menganalisis kelakuan pembayaran balik anda berdasarkan CCRIS anda.
Pada asasnya, skor kredit menandakan petunjuk kepada bagaimana bijak anda menguruskan wang anda pada masa lalu. Bagaimanapun, dasar dan keperluan berbeza antara satu bank ke satu bank yang lain kerana setiap bank mempunyai risiko sendiri.
Terdapat banyak cara untuk menilai CCRIS anda seperti di bawah yang membolehkan pinjaman anda gagal:
- Tiada rekod dalam CCRIS (CCRIS sifar tidak semestinya baik)
- Bilangan kad kredit anda baru mendaftar untuk Frekuensi tinggi pinjaman dalam tempoh yang singkat (dalam 6 bulan terakhir)'
- Corak pembayaran balik dalam tempoh 12 bulan yang lepas

3:DITOLAK KERANA PERATURAN KREDIT

Walaupun, skor kredit anda tinggi, namun, bank masih boleh menolak pinjaman anda dengan peraturan kredit seperti terlepas bayaran lebih dari tiga kali dalam tempoh enam bulan, terlepas bayaran bulanan semasa dan sebagainya.
Bank melihat prestasi anda yang terdahulu untuk mengukur prestasi masa depan anda. Bank juga akan melihat tahap memanfaatkan anda. Jika anda mempunyai rekod pembayaran balik yang buruk, kemungkinan anda tidak akan mendapatkan pinjaman anda diluluskan.
Trend pembayaran balik boleh dengan mudah diperoleh melalui CCRIS. Menunjukkan sebarang pengelakan bayaran dari 2 bulan dan ke atas akan mengurangkan peluang anda untuk mendapatkan pinjaman yang diluluskan.
Perkara-perkara yang menjadi lebih teruk jika anda sudah mempunyai pinjaman sedia ada di bank yang anda sedang memohon.
Tingkah laku pembayaran balik keseluruhan anda akan dikaji semula, dengan corak pembayaran anda. Ini akan menjejaskan permohonan pinjaman semasa anda - dengan cara yang baik atau buruk.

4: STATUS BURUK DALAM CCRIS

Jika anda mempunyai mana-mana akaun yang pembayaran balik tidak dibuat dalam tempoh yang berpanjangan (biasanya lebih dari 6 bulan untuk pinjaman peribadi atau kad kredit, yang berpotensi lebih lama untuk pinjaman bercagar), rekod anda boleh ditandakan ‘merah’ sebagai "akaun perhatian khusus" di CCRIS anda.
Secara amnya, bank-bank tidak akan meneruskan kelulusan pinjaman anda apabila melihat apa-apa tanda ‘merah’, walaupun anda mempunyai rekod prestasi yang baik untuk kemudahan kredit anda yang lain dalam CCRIS anda.
Jika anda mendapatkan khidmat nasihat bank sekiranya berlaku keingkaran bayaran dalam memenuhi pembayaran balik bulanan, bank biasanya akan menawarkan untuk menyusun semula atau penjadualan semula pinjaman anda.
Biasanya bank akan melanjutkan tempoh bayaran balik dan menurunkan bayaran bulanan anda.
Perbuatan itu dianggap sebagai masalah kewangan yang berpotensi dan walaupun anda terus membuat bayaran segera di bawah skim ini; bank mempunyai tanggungjawab untuk melaporkan kemudahan anda seperti yang disusun semula.
Bank-bank lain mungkin tidak mahu memberi apa-apa kemudahan gadai janji baru kerana anda akan dilihat sebagai tidak dapat menguruskan hutang anda yang sedia ada.
Tanda amaran yang lain daripada CCRIS seperti mendapatkan khidmat AKPK (perkhidmatan pengurusan hutang di bawah Bank Negara) atau tindakan undang-undang diambil terhadap anda sebelum ini.

5: DE-CHEQUE

Mengekalkan disiplin dalam kemudahan cek anda adalah penting. Jika anda mempunyai 2 atau lebih cek tendang dalam tempoh 12 bulan yang lalu, kebanyakan bank tidak akan meneruskan permohonan pinjaman perumahan anda.
Rekod itu akan kekal, tidak kira akaun yang terjejas ditutup atau akaun belum dari bank anda memohon untuk pinjaman.

6: KEBANKRAPAN

Jika anda secara rasmi diisytiharkan muflis, anda tidak akan memperoleh apa-apa pinjaman baru, membiayai semula atau apa-apa kemudahan penambahan gadai janji.
Status kebankrapan disiarkan dalam akhbar harian. Jika anda telah diisytiharkan bankrap, sama ada dengan bank tertentu, individu atau pertubuhan, rekod anda akan disebaraikan secara tetap di CTOS sebagai rujukan.
CTOS menyenaraikan dan mengumpulkan status muflis, yang diterbitkan dalam sumber-sumber awam. CCRIS hanya mengetahui status kebankrapan itu, jika anda diisytiharkan muflis oleh bank.

7:NISBAH HUTANG (DSR)

Mengetahui nisbah hutang anda kepada pendapatan adalah penting dan utama dalam memastikan pinjaman anda diluluskan. Ini adalah formula yang digunakan oleh bank-bank untuk menilai tahap kemampuan anda.
DSR dikira berdasarkan jumlah semua hutang bulanan anda - dipanggil hutang berulang / komitmen, termasuk jumlah pinjaman anda pada gadai janji, pinjaman kereta, pinjaman peribadi, bayaran bulanan minimum anda di mana-mana hutang kad kredit, pinjaman anda yang lain, bersama-sama dengan komitmen bulanan untuk permohonan semasa, dibahagikan dengan pendapatan bersih - selepas potongan cukai pendapatan / KWSP / Perkeso (yang mana berkenaan).
Ini telah menjadi sebab penolakan yang paling biasa, di mana kira-kira 35 peratus kepada 40 peratus daripada pinjaman ditolak kerana ini.
Bank-bank yang berbeza mempunyai DSR potong yang berbeza atau mengehadkan (contohnya: 60 peratus, 70 peratus atau ada yang sehingga 80 peratus).
;- AGROBANK 60% SHJ DIBENARKAN

8: TARAF JAWATAN : KONTRAK TIDAK LAYAK UNTUK PINJAMAN AGROCASH-I

9: TEMPOH PERKHIDMATAN

Peminjam masih dalam perkhidmatan 6 bulan dan ke atas.

10: SEBARANG PERTANYAA BOLE HUBUNGI
PUAN ANUM 019-4966021

No comments:

Total Pageviews