๐Ÿ”ดKadar Faedah Tetap Vs Kadar Faedah Terapung

๐Ÿ”ดKadar Faedah Tetap Vs Kadar Faedah Terapung
Sebagai peminjam, antara perkara pertama yang perlu dipertimbangkan apabila memilih pinjaman adalah kadar faedah (atau kadar keuntungan bagi pembiayaan Islam). Komponen kadar faedah pinjaman itu sendiri boleh menjadi kadar tetap ataupun terapung (juga dikenali sebagai berubah).
๐Ÿ”นKadar faedah tetap
tidak berubah sepanjang tempoh pinjaman. Oleh kerana itu, peminjam tahu dengan tepat berapa jumlah perlu dibayar secara ansuran setiap bulan. Ini adalah yang paling sesuai untuk peminjam yang tidak mahu apa-apa kejutan dalam komitmen bulanan mereka.
๐Ÿ”นKadar faedah terapung
adalah berdasarkan Kadar Rujukan (contohnya BR, OPR, KLIBOR) yang boleh berubah sepanjang tempoh pinjaman. Kadar Rujukan ini dikawal oleh bank (contohnya BR) atau ditentukan pasaran (contohnya OPR) dan boleh berubah pada masa itu juga, yang melibatkan pengiraan faedah pinjaman. Perubahan dalam faedah yang perlu dibayar boleh menjejaskan 2 perkara:
Peningkatan dalam jumlah pembayaran bulanan.Peningkatan dalam tempoh pembayaran pinjaman
Satususunan kadar faedah / keuntungan terapung biasanya kelihatan seperti ini:
Kadar Rujukan (+ ATAU -) x%
Bersama-sama dengan Kadar Rujukan itu, Komponen (+ ATAU -) dan 'x%' menentukan bagaimana murah / mahal pinjaman itu. Apabila membandingkan antara pinjaman yang berbeza, peminjam biasanya mementingkan kedua 2 komponen, memandangkan komponen Kadar Rujukan biasanya sama di antara bank-bank yang berbeza. Sebagai contoh:
Bank A - BR (6.6%) - 2%Bank B - BR (6.6%) - 2.1%
Bedasarkan contoh di atas, Bank B mempunyai pakej pinjaman yang murah. Dan kadar faedah aktif pada masa pengiraan untuk Bank B menjadi 4.5%.
๐Ÿ”ŽKesimpulan
Secara umunya, kadar faedah lebih rendah pada masa-masa yang bermasalah dan lebih tinggi dalam masa yang baik. Pilihan yang paling biasa yang diambil oleh peminjam hari ini adalah Kadar Pinjaman Terapung disebabkan oleh kadar faedah yang lebih murah pada paras semasa berbanding dengan pakej Kadar Tetap yang ada hari ini. Tetapi jika anda mencari sesuatu yang boleh diramal, maka pakej Kadar Tetap mungkin lebih sesuai untuk anda.
๐Ÿ”ŽPEMBIAYAAN PERIBADI-i AGRO CASH 3.27%
Khas untuk kakitangan kerajaan & GLC terpilih sahaja
๐Ÿ“ŒBayaran melalui potongan Biro angkasa
๐Ÿ“ŒMax RM 400K
๐Ÿ“ŒMax tempoh 10 tahun
๐Ÿ“ŒKadar tetap
"Produk pembiayaan peribadi-i Agrocash ini sangat menjimatkan anda & membolehkan anda perolehi peratusan pembiayaan yang lebih tinggi & nikmati bayaran bulanan yang lebih rendah dari biasa " SIAPA NAK" sila send penyata gaji anda segera"
Nota:
๐Ÿ”บCtos & blacklisted tidak layak memohon
๐Ÿ”บpermohonan tertakluk kepada terma & syarat AGRO BANK
๐Ÿ”ธCIK ANUM
๐Ÿ“ฑMOBILE +019-496 6021
๐Ÿ“ฑWhatapps +019-496 6021

No comments:

Total Pageviews